Wasmachine

Ik heb een nieuwe wasmachine. Ik had een Whirlpool bovenlader die inmiddels bijna 18 jaar oud was. Hij heeft het al die tijd perfect gedaan, alleen was op het laatst de veer van de trommel kapot, dus die sloot ik met een paperclip. Dat werkte op zich perfect, dus ik voel me een beetje schuldig dat ik na al die trouwe dienst de Whirlpool zo makkelijk afgedankt heb.
Mijn nieuwe machine moest aan een paar eisen voldoen: bovenlader en de mogelijkheid halve wasjes te draaien. Uiteindelijk kwam ik uit bij een AEG. In mijn studentenhuis hadden we een AEG turnamat. Echt de beste wasmachine ooit. Gewoon heldere techniek die goed te repareren was: een verwarmingselement, een pomp en een elektromotor om de trommel te laten draaien. Prima te repareren door ondergetekende. Ik weet dat die turnamats uit productie genomen zijn, omdat ze onverwoestbaar waren en daar verdient AEG niet zoveel aan.
Nu heb ik een AEG lavamat. In essentie bestaat die waarschijnlijk uit dezelfde elementen als de turnamat, alleen… Na drie perfecte wassen start hij nu niet meer. Het kg-lampje gaat knipperen. Deze lavamat heeft namelijk prosense, die de was voor je weegt en een optimaal programma bedenkt. En dat kg-lampje blijft maar knipperen. De user manual zegt daar het volgende over:

De ProSense start met de waarneming van de wasgoedlading om de werkelijke programma duur te berekenen. De aanduiding kg en de tijdstippen: knipperen.

Dat klopt. Alleen het is ook wel heel fijn als hij zou stoppen met knipperen en beginnen met wassen. Mijn wasmachine hoeft mijn wasgoedlading wat mij betreft niet waar te nemen. Dat heb ik al gedaan. In de wasmand. En ik heb het de trap afgesjouwd naar de wasmachine. Dus.

Na circa 15 minuten toont het display de nieuwe programmaduur: de aanduiding kg gaat uit de de tijdstippen: stoppen met knipperen. Het apparaat past de programmaduur automatisch aan de lading aan om in de kortst mogelijk tijd zo perfect mogelijke wasresultaten te krijgen. De programmaduur kan langer of korter worden.

Echt een heel nobel streven, maar ik zit nu met een dilemma: zegt mijn wasmachine me dat mijn was eigenlijk helemaal niet vies is en geen programmaduur waard is óf is er iets in dat computerbrein van de Lavamat (lava lijkt me niet echt een aanbeveling voor een wasmachine, maar dat terzijde) op hol geslagen en doet het ding het niet meer?
Ik heb de waslading al gehalveerd voor het geval die 3/4 trommel te zwaar zou zijn voor het jonge ding, dat heeft niet geholpen. Help! Ik heb geen schone sokken meer.

2 thoughts on “Wasmachine

  1. Mijn AEG 7000 lavamat bovenlader stopte idd na 15min met kg geknipper. Nu blijft aanduiding wasmiddelbakje II knipperen.
    Gisteren is deze bezorgt dus nog geen ervaring. Had hiervoor AEG voorlader die MIJ liet beslissen 😉

  2. Nieuwe AEG L6FB ProSense stopt ermee binnen 1 week na start gebruik! Lampje kg blijft knipperen. Kon ik prosense maar uitzetten! Onnodige techniek. Vorige ARG Lavamat deed trouw functie 33 jaar en toen defect. Ook ivm energieverbruik overweging nieuwe gekocht. Maar hoezo duurzaam als techniek kwetsbaar is? Hoezo duurzaam als machines niet meer gemaakt worden voor 20-25 jaar trouwe dienst? En hoe nu verder met de prosense? Expert verkoper vanmiddag gebeld en hij kon mij niet helpen. AEG service blijkt gesloten in het weekend….. volgende machine geen AEG meer… deze zsm inruilen indien niet snel weer aan de praat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *