Blij bloggend bezig

Excursie

Ik was al heel erg lang niet op excursie geweest. Toen ik in Wijk bij Duurstede ging werken nam een collega alle nieuwe collega’s mee op een fietstour door de gemeente, dat was denk ik mijn laatste excursie. Gisteren kwam er een mailtje van het kasteel binnen. Iets over het bekijken van de restauratiewerkzaamheden aan de bruggen. Ik registreerde het, maar niet precies. In mijn hoofd stond het onder het tabje -nog in mijn agenda zetten-. Vandaag wilde ik dat gaan doen en tot mijn schrik zag ik dat het vandaag was en ik had nog een uur en een kwartier. Ik sprong gelijk op mijn fiets, want het kasteel is een uur fietsen.

Kijken naar het werk aan de tweede brug
De oorspronkelijke stenen uit de brug

Door de late aankondiging waren we met een select gezelschap bij de bruggen. En we kregen te zien wat er mis was met de bruggen. Doordat de bruggen nooit gebouwd zijn (er staat 1673 in een van de stenen) voor moderne vervoersmiddelen, zijn ze een beetje gaan uitbuiken. Bovendien groeit er van alles in. De aannemer vertelde honderduit over bouwmaterialen, constructietechnieken, kalkmortel en specie en het geschikt maken van de brug voor het moderne verkeer. De bakstenen werden speciaal in opdracht gemaakt door een kleine steenfabriek in Randwijk. Daar zouden ze later heen gaan, dus wie mee wilde… Randwijk ligt schuin tegenover Wageningen aan de andere kant van de Rijn, dus als het tijdstip een beetje paste, een uitje dat goed te doen is. De aannemer en de architect zouden bouwoverleg hebben, daarna zouden ze gaan rijden. Ze schatten in dat ze er over een uur en een kwartier zouden zijn. Dus ik sprong weer op mijn fiets en vloog over de dijk van Ingen naar Randwijk naar steenfabriek Zilverschoon. Ik kan bij dezen vertellen dat ik harder fiets dan mensen vergaderen. Dus.

Boven op de zigzagoven

Ik had het een potje naar mijn zin! We zagen een originele steen uit de kasteelbrug en de steen die zij gemaakt hadden, maar die alleen gedroogd was. Buiten stonden de net gebakken stenen, die waren zelfs nog warm. Een van de originele stenen brak en aan de hand van de binnenkant kon de steen-meneer vertellen over het bakproces. Ik leerde over veldovens, vlamovens, ringovens en zag de zigzagoven (laatste in Nederland). Hij vertelde over klei en over manieren om stenen te vormen, over holle stenen en kloostermoppen, over ijzergehalte en mangaan en over bak- en droogtijden en -temperaturen.

Uiteindelijk heb ik een mooi rondje van 50 km gefietst en een heerlijke dag gehad. Wel fijn als je zo op het laatste moment gewoon wat kunt gaan doen.

« »