Mijn eerste auto was een Daihatsu Hijet en daar kan je veel over zeggen. Dat doe ik ook (zo’n auto waar altijd te lange of te dikke mensen uit komen), maar er kunnen wel twee contrabassen achterin. Mijn Hijet had ook geen autoradio, kon niet harder dan 110 km/uur (wind mee) en ik had hem in Hoogeveen gekocht. De eerste rit, terug naar Wageningen, heb ik de tijd en de stilte gebruikt om uit te rekenen hoeveel sneller ik in Wageningen zou zijn als hij 120 km/uur zou kunnen. En als hij 130 km/uur zou kunnen. En eigenlijk ben ik dat altijd blijven doen. Ik had het dan ook volledig bij het rechte eind toen iemand boos zijn raampje open draaide bij het stoplicht om me uit te foeteren dat ik krap 80 km/uur reed bij een fikse zijwind reed. “Ach joh” riep ik, “nu ben je vijf minuten later thuis, als ik om waai en de weg blokkeer, dan duurt het veel langer!”

Enniewee, dat dingetjes uitrekenen is wel mijn dingetje. Om het schaatsseizoen te vieren hadden we voor de niet-schaatsers bedacht om tijdens de schemering de luiken open te zetten voor een koud, maar romantisch wandelingetje om het kasteel heen. Alleen zijn die luiken niet echt automatisch. Is ook niet zo zeventiende eeuws, automatisering. Dus ik had me aangeboden om de luiken open te doen. En dicht te doen.

Ergens halverwege bedacht ik dat ik moest uitrekenen hoeveel luiken ik nou precies open en dicht en open en dicht had gedaan. Dus ik probeerde dat steeds, maar de som is wat minder makkelijk dan kilometers per uur. Om te beginnen zijn er binnen- en buitenluiken. De ramen op het noorden hebben geen buitenluiken de ramen op de bovenste verdieping die buitenluiken hebben (dus niet die op het noorden) hebben geen binnenluiken. Op de bovenste verdieping hebben de ramen op het noorden wel rolgordijnen. Ook op het oosten zijn er een paar ramen zonder binnen- en buitenluiken, maar met rolgordijnen. Natuurlijk is het aantal ramen op elke gevel niet gelijk en zijn er ook nog ruimtes waar het licht het niet doet en het dus geen zin heeft om de luiken open te doen of waar het licht zo fel is, dat de luiken beter dicht kunnen zijn of waar een zomergordijntje dicht moet. Kortom, een leuke som om het hoofd over te breken tijdens een half uurtje luiken en ramen. Alleen kwam ik daar niet uit. Je moet weten dat geen enkel luik op dezelfde manier sluit en dat de schuiframen elk hun eigen persoonlijkheid hebben en sommigen hebben echt overtuigingskracht nodig om open te gaan. Zelfs als ik het nu probeer te hoofdrekenen kom ik er niet uit. Niet omdat ik dat niet kan, maar… kijk! een konijntje!

[ngg src=”galleries” ids=”1″ exclusions=”2,3,4,5,7,8″ sortorder=”1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11″ display=”basic_slideshow”]

Ik wil het toch weten dus ik ga er maar eens een goede tabel van maken.

Wat?Waar?Aantal ramenOpmerkingenTotaal
Buitenluiken en schuiframenOostgevel21Waarvan 6 met buitenluiken en schuiframen
6 Buitenluiken
6 Schuiframen
Zuidgevel18Één kamer met één raam zonder licht
En een behoorlijk aantal kamers waar ik om tafels heen moest en onder dingen door moest kruipen om bij het raam te komen, maar daar gaat deze tabel niet over
17 Buitenluiken
17 Schuiframen
Westgevel12Één kamer zonder licht
Één kamer waar ik niet bij het raam kan omdat er dozen voor staan
Één kamer waarvan ik het schuifraam niet open krijg
Één kamer waar het licht zo fel is dat het luik beter dicht kan blijven
8 Buitenluiken
8 Schuiframen
BinnenluikenNoordgevel21Elf ramen zonder binnenluiken
Één kamer zonder licht met twee ramen
8 Binnenluiken
Oostgevel21Acht ramen met binnenluiken8 Binnenluiken
Zuidgevel18Zeven ramen zonder binnenluiken11 Binnenluiken
Westgevel12Vier ramen zonder binnenluiken8 Binnenluiken
RolgordijnenNoordgevel21Vijf ramen met een rolgordijn5 Rolgordijnen
Oostgevel21Vier ramen met rolgordijnen en buitenluiken, waarvan het rolgordijn niet dicht zit
Twee ramen die op ruim vijf meter hoog zitten waarvan het rolgordijn vast loopt, heb ik dus maar niet gebruikt
Twee deuren, waarvan ik er één niet open kreeg (metalen balk die net te hoog zat voor me) en de andere wel.
De acht ramen met binnenluiken hebben geen rolgordijnen
5 Rolgordijnen
1 deur met grendels en haken
Zuidgevel18Zes ramen met rolgordijnen en buitenluiken waarvan de rolgordijnen niet dicht zitten
Twaalf ramen zonder rolgordijnen
0 Rolgordijnen
Westgevel12Vier ramen met rolgordijnen die ik niet dicht gedaan heb (niet zo aardig voor de collega’s die daar werken, scheelt toch wat warmte als je de rolgordijnen dicht doet)
Acht ramen zonder rolgordijnen
0 Rolgordijnen

Zelfs het maken van dit tabelletje was ingewikkeld, dus ik vind mezelf ook niet dom meer dat het me niet uit het hoofd lukte. Conclusie:
Ik heb dit weekend twee keer (op zaterdag én zondag) 31 buitenluiken en schuiframen, 35 binnenluiken, 10 rolgordijnen en één dikke vette deur geopend én gesloten, om een mooi plaatje te creëren. Technisch gezien tellen de schuiframen dubbel, omdat die bij zowel het openen als het sluiten van de buitenluiken open en dicht moeten. En juist die schuiframen voel ik toch wel een beetje. Sommige ramen klemmen, er is er één die niet klemt, maar ook niet blijft hangen, die moet je dus open doen, voorzichtig op je schouders laten rusten en dan de buitenluiken open of dicht doen. Eigenlijk is het enige dat ik wil zeggen: het lijkt zo gewoon, een kasteel waar binnen de lampen branden, maar het is nog best veel werk om ervoor te zorgen dat je dat van buiten ook kan zien.
En ik ben zo oud dat ik er ook een beetje stijf van geworden ben, maar het resultaat mag er wezen.

Ik ben overigens niet de enige met een rekentic in huis. De collega die verantwoordelijk is voor behoud en beheer (inclusie het lappen van de ramen) heeft ooit berekend hoeveel ruitjes onze ramen hebben. Ik heb het ergens opgeschreven, maar weet niet meer waar. Het waren er echt heel erg veel en natuurlijk heeft elk raam hier een andere onderverdeling. Ben blij dat er andere mensen zijn die dat doen!