“Wat doet de beheerder eigenlijk?”

Goede vraag. Ik ben niet de persoon die zich heel erg laat leiden door functieomschrijvingen. Ik kijk wat er op mijn pad komt en wat er nodig is en dat ga ik doen. Om toch antwoord te kunnen geven op de vraag probeer ik dit jaar regelmatig een blogje te schrijven over wat ik zoal doe op een dag.

Zondag 29 december was de laatste dag van kerst. De laatste dag dat ik alle elektrische kaarsen aan en uit moest doen, de laatste keer een hele dag alle voelhorens aan met veel volk in huis. Nu een jaar rust. De 30ste stond in het teken van het opruimen van de kerst. Daar heb ik mijn snor bij gedrukt. Alle vrijwilligers die kerst opgebouwd hebben, hebben ook geholpen met het afbreken en dat hebben ze bijzonder snel en efficient gedaan.

Vandaag waren we met een paar mensen in huis, lekker rustig. Alle vrijwilligers zijn super en supergezellig, maar weinig mensen is soms ook heerlijk. De dag stond in het teken van het laatste opruimen en het voorbereiden van de rondleidingen die donderdag van start gaan. Dat betekent dat we gekeken hebben welke ruimtes open moeten en welke dicht, dat we per ruimte kijken hoe we de paaltjes met de koordjes neerzetten en kijken of en waar er lopers nodig zijn om historische vloeren te beschermen.

De dienkeukenDe winterrondleiding is een rondleiding achter de schermen: over bediendentrappen en met verhalen over vroeger achter de schermen, maar ook over nú achter de schermen. Vanuit het souterrain gaan we via de bediendentrap naar de eetkamer via de dienkeuken. Nu zijn we er afgelopen jaar achter gekomen dat het linoleum dat in de dienkeuken is, historisch is. Op zich niet verwonderlijk, want alles is historisch in het kasteel. Nu blijkt alleen dat er weinig linoleum bewaard gebleven is. We kunnen dus niet meer zomaar door de dienkeuken lopen. Ik heb dus gekeken hoe we het linoleum kunnen beschermen. De dienkeuken is te smal voor reguliere lopers, dus ik mocht lekker prutsen en frutsen.

Verder heb ik dingen van beneden naar boven gebracht en van boven naar beneden. En last but not least: we hebben de vleugel verplaatst. En toen kwam toch iemand op het briljante idee om daar een timelapse van te maken…