Ik heb dit jaar weer eens een kalender geschilderd. Ik had eigenlijk al bijna opgegeven dat het er ooit van zou komen, maar opeens kreeg ik de geest. Het was een combinatie van een knopje waar in therapie op gedrukt werd en een berichtje op facebook over de heilige nachten. Op dat moment sloeg mijn hoofd ouderwets op hol. Ik zag het licht: een periode om terug te kijken op een jaar, te dromen over een volgend jaar, en creatief bezig zijn om een kalender voor het komend jaar te maken.

Bij mij werkte het niet zo, die heilige nachten waren al lang begonnen, maar het idee van een werkboek voor volgend jaar is er al wel. Idioot natuurlijk, want er zijn vast genoeg mensen die er veel meer van weten die al betere werkboeken gemaakt hebben. Maar toch, maar toch…. Ik ben benieuwd wat er van komt dit jaar.

Het thema voor mijn kalender zijn kruisen. Ik heb 12 kruisen getekend en één cirkel. De cirkel is voor januari 2020. Ik ben altijd te laat met mijn nieuwe kalender, dus ik heb januari van het jaar erop nodig in mijn kalender.
Het idee was dat ik op twaalf verschillende manieren een kruis zou schilderen. Hierbij januari (zoek het kruis). Het is leuk hoe tijdens het schilderen je relatie met je schildering verandert. Ik vond het vreselijk dat ik geen rechte lijn kon schilderen. Na een aantal lijnen begon ik het leven van de bobbelige gebochelde lijnen leuk te vinden. Het kruis was volkomen onherkenbaar en daar heb ik halverwege op lopen vloeken. Aan het eind legde ik het kruis weg met het idee dat er dan maar een dertiende moest komen, want dit was een gedrocht. Hoe langer dit groen-paarse dingetje in mijn kamer slingerde en hoe meer andere kruisen er kwamen, hoe meer ik het ging waarderen. En nu is het een trotse januari.