Ik ben helemaal voor emancipatie van wie dan ook. “Vrijheid blijheid, u bent vrij! Mits u zich houdt aan onze op democratische wijze tot stand gekomen spelregels, maar dat spreekt vanzelf!” (rara van wie is deze quote?). Ik ben er ook voor dat je die spelregels ter discussie moet kunnen stellen als jij je beknot voelt door die spelregels. Ik snap ook dat je als je niet genderexpliciet bent, toiletgebruik ingewikkeld kan zijn. Dus toen op mijn kantoor alle toiletten genderneutraal werden, was ik in eerste instantie blij verrast. Zo vooruitstrevend had ik deze organisatieniet verwacht en ik had ook bij geen collega genderverwarring gevoeld. Nu snap ik ook wel dat je dat niet direct ziet, dus wat ik wel of niet voel of zie, is totaal niet maatgevend.

Nu zijn we ruim een jaar verder en nu denk ik toch net iets anders over de kwestie. De oude herentoiletten hebben een pisbak en daarnaast een “gewoon” toilet voor de grote boodschap. Wat ooit de damestoiletten waren, hebben alleen een gewoon toilet, want echte dames doen alles zittend. In de praktijk blijkt nu dat de dames liever niet op de herentoiletten komen, want die pisbakken zijn nou niet direct een aangenaam uitzicht en ze zijn ook niet erg welriekend. Bovendien is het toilet een poepwc geworden en dus ook zelden aangenaam voor het reukorgaan. Wat we dus eigenlijk in de praktijk gecreëerd hebben, is dat de mannen meer toiletten hebben om naar toe te gaan.

En wat blijkt? Veel mannen gaan ook liever naar het vrouwentoilet. En dat betekent dat je als vrouw dus ook daar nu toiletbrillen naar beneden moet doen, de spetters van de bril moeten vegen en dat ook daar de penetrante pisbaklucht overal hangt. Kortom, wat mij betreft een volledig uit de hand gelopen experiment, waarvan ik me afvraag of het ooit nog terug gedraaid wordt. En bij voorbaat mijn excuus aan iedereen die het echt moeilijk vindt om te kiezen tussen een heren- en een damestoilet.