‘En waar heb ik nou naar zitten kijken?’, dat was eigenlijk de eerste vraag die bij me op kwam toen ik de bioscoop uit liep. Asteroid City was mijn eerste Wes Anderson film. Mijn beslissing om naar de bioscoop is vaak vrij ad hoc. De bioscoop hier in Wageningen heeft drie zalen, dus als ik vanmiddag ga, kan ik kiezen uit drie films. Er zijn drie tijdstippen: middag, vroege avond en avond, ik kies negen van de tien keer voor middag. Tenzij ik iets echtechtecht wil zien. Mijn voorbereiding bestaat uit het maken van een keuze uit die drie films en soms is die keuze volledig gebaseerd op de zaal waarin de film draait. Ik ben namelijk groot fan van Boutique twee.

Zo was ik dus ongeveer bij Asteroid City terecht gekomen. Later heb ik Wes Anderson toch maar even gegoogeld en dat gevoel wat ik had, schijnt bij zijn films dus heel normaal te zijn. Het eerste wat opvalt bij de film is de vormgeving. Tot in perfect detail uitgevoerd jaren 50 en dan alles in pasteltinten en strakke lijnen. Maar als je verder kijkt zie je ook dat de film vol zit met bekende acteurs. Dat betekent dat het voor hun ook geweldig leuk is om met Wes Anderson te werken.

Asteroid City gaat over een dorpje in de woestijn waar een vader (Jason Schwartzman) met zijn vier kinderen strandt. Hij was op weg naar zijn schoonvader (Tom Hanks) om samen zijn overleden vrouw te begraven. De zoon zou in Asteroid City een prijs uitgereikt krijgen samen met nog een paar andere bovengemiddeld slimme kinderen. Tijdens de prijsuitreiking landt er per ongeluk een ruimtevoertuig waar een alien uitstapt die ervandoor gaat met een deel van de ooit ingeslagen meteoriet. Dan mag niemand Asteroid City meer verlaten, want dat moet natuurlijk geheim gehouden worden.

Lang verhaal kort: je hoeft niet naar de film voor een briljant plot. Er zitten een paar briljante personages in, zoals vader Augie (Jason Schwartzman) die verliefd wordt op de prachtige actrice die daar ook gestand is (Scarlett Johansson), maar vooral de drie dochters van Augie, de drie heksjes in opleiding. De bedoeling is dat de as van hun moeder op de golfbaan van opa Hanks begraven gaat worden. Daar nemen de meisjes geen genoegen mee en ze begraven haar samen in het huisjes park waar alle gestrande Asteroid City bezoekers logeren.

Opa Hanks werkt wel mee aan een kleine ceremonie en hij moet voorgaan in gebed:

Grootvader: Dear Father in Heaven, I love these little witches
in training
Kleindochter: NOT IN TRAINING
Andere kleindochter: Part witch, part alien

Ik weet eigenlijk nog steeds niet wat ik van de film vindt. Leuk, ja. Briljant, nee. Grappig, blij vlagen.