Het was de week van de mannenvriendschappen in een bijzonder landschap. Waar het bij De Acht Bergen ging over een vriendschap ondanks alles, wordt in The Banshees of Inisherin een vanzelfsprekende vriendschap ter discussie gesteld. Of eigenlijk zonder discussie opgezegd.

Pádraic en ezel Jenny

Colm Doherty (Brendan Gleeson) en Pádraic Súilleabháin (Colin Farrell) wonen op het eiland Inisherin en zijn sinds mensenheugenis vrienden en elke dag om 14:00 haalt Pádraic Colm op en gaan ze naar de pub om een pint te drinken. Het eiland is klein, kaal en ruig en iedereen kent elkaar. Niemand is eigenlijk echt normaal, behalve misschien de zus van Pádraic, Siobhán (Kerry Condon). Pádraic en Siobhan leven nog steeds samen in hun ouderlijk huis en het is wel duidelijk dat Pádraic het zonder Siobhán niet zou redden in het leven.

Siobhán en ezel Jenny

Op een dag zegt Colm de vriendschap met Pádraic op, want hij vindt hem niet meer leuk en interessant genoeg. Hij wil eindelijk dingen gaan doen die hij belangrijk vindt, zoals muziek schrijven. Pádraic snapt er niks van en de scheiding tussen de mannen houdt het hele eiland bezig. Na veel duwen en trekken komt het hoge woord eruit: Pádraic is te aardig. Wat is er mis met aardig zijn? Uiteraard probeert Pádraic het tegendeel te bewijzen en dat loopt nogal uit de hand. En waarschijnlijk krijgt Pádraic nog een slag te verwerken…