Wat is beter dan een film van Pedro Almodóvar? In één middag twee korte films van Pedro Almodóvar! De korte film The Human Voice met Tilda Swinton dateert van 2020 en Strange way of life met Ethan Hawke en Pedro Pascal van 2023.

The human voice

Jean Cocteau schreef het toneelstuk La Voix Humaine al in 1928 (première 1930). Het gaat over een vrouw die aan de telefoon zit met haar minnaar. Hij gaat de dag erop met een andere vrouw trouwen. Het stuk is een monoloog, dus je hoort alleen de vrouw, niet haar minnaar. Aan het eind van het stuk pleegt de vrouw zelfmoord. Deze versie is geschreven door Almodóvar . Tilda Swinton speelt de vrouw en ze heeft net een bijl gekocht. Ze zit in een geweldig decor van een appartement. Ergens halverwege krijg je in een vogelvluchtperspectief te zien dat het appartement in werkelijkheid een decor op een set is. Alleen is dat dan nog niet belangrijk. Tilda Swinton pleegt geen zelfmoord, ze steekt het appartement in de loods in brand en eindigt daarmee symbolisch het toneelspel van de affaire die ze had.

De film duurt ongeveer een half uur en wordt geen moment saai. Er is voldoende te zien en de spanningsboog is precies goed. Een fijne Almodóvar!

Tilda Swindon in The Human Voice

La Voix Humaine is veel uitgevoerd en bewerkt. Ik moest de hele tijd denken aan een variant op de monoloog van Arjan Ederveen in 30 minuten. Als een medium meer ingeburgerd raakt, wil dat nog niet zeggen dat we daar ook zinniger dingen mee gaan doen.

Arjan Ederveen, 30 Minuten – Daarom (1995/1996)

Strange Way of Life

Almodóvar slaat altijd de spijker op zijn kop met de vormgeving van zijn films. Het appartement in The Human Voice ziet er geweldig uit en het contrast met de western Strange Way of Life kon niet groter zijn. Juist omdat ze allebei zo perfect uitgevoerd zijn.

In Strange Way of Life komt cowboy Silva bij zijn oude vriend Jake, die inmiddels sherrif is. De sfeer tussen de twee mannen is vanaf het eerste moment ongemakkelijk. Het broeit, er is wrok en er is wrevel. Jake’s schoonzus is doodgeschoten en het vermoeden is dat dat gedaan is door haar minnaar Joe. Jake wil de moordenaar van zijn schoonzus zelf arresteren. Nou is Joe de zoon van Silva, dus hier begint het al wat complex te worden.

Silva probeert Joe uit handen van Jake te houden en daarbij schiet hij Jake in zijn been, om hem daarna liefdevol te verzorgen in zijn huisje op de prairie. Vijfentwintig jaar eerde had Jake hem al eens gevraagd wat twee mannen samen zouden moeten doen op een ranch. Nu krijgt hij eindelijk het antwoord van Silva: voor elkaar zorgen.

Het is op en top een western, er wordt uiteindelijk zelfs geschoten. Maar er zijn emoties! En er is de heerlijke net niet kloppende muziek die Almodóvar vaker in zijn films gebruikt. Ik heb zelf alleen heel weinig met westerns. Ik vond het geloof ik vooral weer een film met ingewikkeld communicerende mannen.