Bote de Boer is melkveehouder in Friesland en hij heeft een passie voor grutto’s. Hij wil graag zijn bedrijf draaiend houden én de grutto’s ruimte geven, waarbij hij eigenlijk iets meer neigt naar de grutto dan het bedrijf. Zijn vrouw probeert hem hierbij op zijn verantwoordelijkheden te wijzen. Ze hebben vier kinderen, waarvan drie zoons. De oudste wil een melkveebedrijf in Portugal kopen en daar moet het financiële plaatje wel voor kloppen. De tweede wil graag het bedrijf in Friesland overnemen en heeft weinig gevoel voor de grutto: “vogels kun je niet melken”. De jongste is nog te jong voor carrièrekeuzes, maar hij wordt al wel met zijn vader meegenomen naar het door hem aangelegde natte land voor de grutto’s.

Documentairemaker Barbara Makkinga laat ons aanschuiven bij Bote aan tafel. Tijdens de vele nauwelijks gevoerde discussies binnen het gezien, maar ook bij de bezoeken van de bankman, de natuurmensen en de buren, zit je er als kijker bovenop. Datzelfde doet ze met de grutto’s. Tijdens het broedseizoen zitten we bijna bij de vogels in het nest. Hierdoor is het een heel erg intieme documentaire geworden.

De documentaire is langzaam en verstild, terwijl er eigenlijk heel veel gebeurt. Dat is mede te danken aan de familie De Boer, die geen woorden verspilt. Daardoor is er uitgebreid te ruimte om de vliegen op de lamp te bekijken en het de geboorte van een kalf, zonder dat er druk gedaan wordt. De stilte in de film is heerlijk rustig, maar zo nu en dan ook beklemmend.

Het dilemma van Bote en het klem zitten tussen allerhande instanties die hun eigen regels hebben die natuurlijk niet inspelen op zijn situatie wordt gedurende de film steeds duidelijker. Het is schipperen tussen de doelen op lange termijn voor de kinderen, de nieuwe schuur die op korte termijn nodig is en de liefde voor de vogels.

Eén van de mooie momenten in de documentaire is als Bote en het gezin op bezoek zijn bij de oudste zoon in Portugal. Bote ziet ook daar de grutto’s en begint dan te stralen en ze te roepen… We hebben meer liefde nodig. Voor wat dan ook.