Waar ik expert in ben, is om me in korte tijd ergens in te werken en heel veel inhoud toegankelijk te kunnen maken. Dat heb ik altijd gedaan in mijn werk en daardoor heb ik kennis van de meest vreemde dingen. Het begint alleen nu een beetje uit de hand te lopen. Ik ben inmiddels vier jaar actief bij het kasteel en daardoor is mijn oude schoolliefde voor geschiedenis aangewakkerd tot een uitslaande brand.

Kruisgewelf bij het Duivelshuis

Geschiedenis is altijd mijn tweede studiekeuze geweest. Dat klinkt raar, maar ik ben aan zes of zeven studies begonnen, heb altijd geschiedenis overwogen, maar heb altijd de ‘verstandige’ keuze gemaakt. En nu dus toch die uitslaande brand. Die slaat zo ver uit dat ik nu zelfs lid ben van de Werkgroep Adelsgeschiedenis. Als ik ooit geschiedenis was gaan studeren, was ik me waarschijnlijk nooit gaan verdiepen in adel, want dan had ik een verstandiger keuze gemaakt. Geen idee wat, maar er was vast een verstandiger alternatief geweest.

Hele lange inleiding, maar die Werkgroep Adelsgeschiedenis organiseerde op quatorze juillet een informatieve wandeling door Arnhem. Nu ligt Arnhem hier op een steenworp vandaan, heb ik daar al veel rondgelopen, maar ben me nog nooit bewust geweest van enige adellijke achtergrond. In ieder geval niet in het centrum. Behalve het Duivelshuis natuurlijk.

Grafmonument van hertog Karel van Gelre (1467­-1538)

Ik wist bijvoorbeeld niet dat midden in de stad het huis van de St Nicolai Broederschap zit. Ik was in de stad wel langs het huis gelopen en vond het een nogal merkwaardig huis: woonde daar iemand, midden in de stad, met zo’n gigantische vlaggenmast? Wat voor mensen zouden dat dan zijn?

Verder hebben we door de stad gekeken naar gevels, verhalen gehoord over de straten, bij het Duivelshuis naar de architectuur gekeken en in de Eusebius graven afgeschuimd op zoek naar familiewapens. Met tot slot een gezellige borrel op het terras van Huis Sonsbeek. Rare hobby? Ja! Maar wel een prima besteding van de 14e juli!