Ik weet niet eens meer hoe ik ervan hoorde, maar ik las ergens dat een deel van het glas in lood uit het depot van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed voor het eerst tentoongesteld werden in het museum van Lunteren. Nou is Lunteren van mijn huis nog geen uur fietsen door het bos. Dus op het allerlaatste moment fietste ik naar Lunteren om nog een snelle blik op het glas te kunnen werpen.

Museum Lunteren is fysiek gezien niet het grootste museum dat we in Nederland hebben, dus glas in lood van het formaat Grote Kerk in Gouda was er niet te zien. Ook een volledig overzicht van de ontwikkelingen van glas in lood in de geschiedenis zou niet passen. Dat nam niet weg, dat er een mooie, diverse selectie hing, aangevuld met modern werk.

Ik ben niet bekend met glaskunstenaars, maar uiteraard kom je ook hier weer Pierre Cuypers tegen. Die man bemoeide zich echt overal mee. Ik heb zijn raam wel gefotografeerd, maar mijn smaak is het toch niet echt. Op zich houdt ik best van kleurtjes en licht enzo, maar glas in lood. Tja. Eigenlijk vond ik die groenblauwe compositie het enige echt mooie, maar ik ben toch blij dat ik het gezien heb.

St. Joris en de draak, G.A.H. van der Stok, 1900-1949. Collectie Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed
Compositie, M. van Dijk, 1959. Collectie: Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed.
Gebrandschilderd glas-in-lood-raam: compositie met vissen, water en waterplanten, J.L. Schilt en F.S. Schilt-Geesink. 1960. Collectie Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed
Raam, waarschijnlijk uit de Hypolytuskerk, Delft, Pierre Cuypers, ca…. Collectie: Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed