Eén van de voordelen van werken op een kasteel is dat iedereen graag kastelen bezoekt. De verschillende vrijwilligersgroepen gaan zo nu en dan op uitje en soms word ik door zo’n groep op sleeptouw genomen. Zo mocht ik met de rondleiders van vrijdag mee naar Kasteel Rosendael. Als Annemiekje woonde ik ooit een paar jaar in Velp, dus Rosendael kende ik al wel, ik kon me de bedriegertjes herinneren, maar ik wist niet helemaal zeker of ik het kasteel zelf ook bezocht had.

Rollend grasveld en afgedekte bedriegertjes

Fietsen

Ik had een beetje zitten puzzelen en ik was erop uit gekomen dat het me minder tijd zou kosten om naar Velp te fietsen (anderhalf uur), dan naar Amerongen te fietsen en vandaar mee te rijden (twee uur). Ik had er alleen geen rekening mee gehouden dat de weg van Wageningen naar Rosendael nogal op en af gaat en dat de snelheid waarmee de routeplanner van de fietsersbond rekent op 18 km/uur staat. Dat redt je op zich wel, maar niet gedurende anderhalf uur, niet bij een stevig windje en niet berg op. Dus ik heb me een slag in de rondte gefietst om toch maar op tijd te zijn en ondertussen toch geprobeerd te genieten van het heerlijke landschap. Als beloning kreeg ik ook nog applaus van de collega-rondleiders toen ik aan kwam.

Tuin

We kregen om te beginnen een rondleiding door de tuin, die natuurlijk prachtig in het heuvelachtige terrein ligt. Water stroomt via drie vijvers naar beneden en daaromheen liggen echt van die Engelse rollende grasvelden. Doordat we vroeg in het seizoen waren, waren alle beelden nog afgedekt en werkten de bedriegertjes (gelukkig) nog niet. Zo’n tuinrondleiding is lekker voor de stappentellers en voor de gezellige kwebbels van A naar B, maar minder van de echte inhoud. Je bent gewoon relatief meer tijd kwijt aan lopen.

Huis

De rondleiding in huis ging meer om de verhalen. Ik was inderdaad nog nooit in huis binnen geweest, maar ik herkende natuurlijk wel veel. Ik heb me heerlijk gelaafd aan de verhalen en veel (slechte) foto’s gemaakt, niet eens persé van mooie dingen, maar van wat me opviel: kapot behang, thee- en koffiesets, portretten van dames, borduurwerk, het bekende repertoire. Ook de collectie van Rosendael staat ‘gewoon’ online en de afbeeldingen daar zijn beter dan de foto’s die ik maak tijdens een rondleiding.