Als je op een kasteel werkt is de drukte rondom kerst een soort van allesomvattend. Dat begint al in juli, dan worden de eerste ideeën gedeeld en de coördinator aangesteld. De verschillende groepen gaan aan het werk voor hun kerstversiering. Sommige groepen zijn daar vroeg mee, bijvoorbeeld de Engelen (vrijwilligers die met engelengeduld textiel conserveren). De Engelen versieren altijd de centrale boom in de hal. Die is hoog en ze maken altijd de meest bijzondere versiering: witte vilten beestjes, gevouwen kraanvogels en dit jaar hing de boom vol met genaaide sterren.
We hadden dit jaar ook een ander museum te gast: Museum Orientalis. Zij kwamen in de nissen van de wijnkelder kerststallen plaatsen uit verschillende culturen. Ik ben niet zo’n kerststalletjes fan. De eerste kerststal die ik een beetje leuk vond, was de levensgrote kerststal van het Radboud UMC. Wat ik vooral leuk vond, was dat de kerststal het kerstverhaal volgde. Dus niet alles voor kerst er gewoon inplempen, maar pas met kerst het kindeke erin en de wijzen uit het oosten kwamen ook echt pas met driekoningen.
Bij de kerststallen van Orientalis vond ik de diversiteit aan culturen erg leuk. Ik was vooral fan van de kerststal van de Indianen (boven). Met name hun wijzen waren erg leuk, maar die kreeg ik niet goed op de foto. Ik heb weer niet opgeschreven wat waar vandaan kwam, dus hieronder een klein impressie zonder verdere duiding.