Met het redactieteam van het interne verhalenproject (zo’n leuk project, bijna jammer dat het intern is) van het kasteel hebben we een uitje gemaakt naar museum Paulina Bisdom van Vliet in Haastrecht.

Behangsel in één van de kamers van het museum

Paulina Bisdom van Vliet werd in 1840 geboren en leefde tot 1923. Ze kwam uit een geslacht van patriciërs uit Haastrecht. De familie Bisdom was rijk geworden in de handel en na de aankoop van de ruïne van kasteel Te Vliet bij Linschoten, voegden ze ‘van Vliet’ toe aan hun naam. Paulina’s vader was burgemeester van Haastrecht en hij besloot een nieuw huis te bouwen voor hem, zijn enig kind Paulina en haar man. Net voor het huis klaar is overlijdt Paulina’s vader en een paar jaar nadat ze in het huis getrokken zijn, overlijdt ook Paulina’s man. Paulina blijft in het huis en richt het volledig in met nieuwe meubels en met historische stukken uit de familie.

Detail van theepot gemaakt van kruidnagel
Theeset gemaakt van kruidnagel

Al in haar testament legt Paulina vast dat haar huis een museum worden en dat gebeurt dan ook gelijk in 1923. De nalatenschap van Paulina wordt ondergebracht in een stichting die nog steeds bestaat. Hierdoor sta je nu nog steeds letterlijk in een interieur van eind 19e, begin 20e eeuw en dat is heel bijzonder. Doordat de nalatenschap van Paulina Bisdom van Vliet breder was dan alleen het huis, heeft de Stichting ook andere inkomsten dan alleen de entree en dat biedt ze de mogelijkheid om de hele collectie ook zorgvuldig te beheren. Een mooi voorbeeld zijn de handgeknoopte lopers in het motief van de historische tapijten. Deze lopers worden gebruikt om te voorkomen dat het originele tapijt te erg slijt.

De collectie van het museum is waanzinnig. Het huis staat (en hangt) vol met keramiek, schilderijen en meubilair. En allemaal van grote kwaliteit: Meissen porselein, Chine de commande, schilderijen van Thérèse Schwartz en Henriëtte Ronner–Knip, Deventer tapijten, allerhande behangsels en gordijnen. Je kijkt werkelijk je ogen uit: alles zit, ligt, staat of hangt vol.

Zilver

Wat ik zelf leuk vond, is dat ik merk dat ik steeds meer ga herkennen en daardoor steeds gedetailleerder naar dit soort waardevolle interieurs ga kijken. Aan de andere kant is het wel erg een ‘dingen-museum’. Paulina Bisdom van Vliet is een interessante vrouw, die ook heel veel voor Haastrecht gedaan heeft en haar invloed is nog steeds merkbaar. Soms zit de sociale geschiedenis verborgen in een laadje waarin nog wat briefjes met aantekeningen van haar liggen.

Museum Paulina Bisdom van Vliet is een prachtig museum voor liefhebbers van interieurs, de 19e eeuw, keramiek, zilver, klokken en meubilair.

Het mechanisme van het slot aan de binnenkant van een kist